HYPE VI Wintercourse

Wintercourse Brussel, HYPE VI

De nieuwe lichting is van start! Werkbezoeken, lezingen en teambuilding kenmerken de eerste week van de nieuwe Hartman Young Professionals for Europe. Een gemengde lichting uit verschillende overheidslagen en stichtingen, is klaar voor de komende twee jaar het beste uit Europese samenwerking én onszelf te halen.

parlement

We willen een tipje van de sluier oplichten over wat we deze week hebben meegemaakt. Dat doen we door de ogen van vijf van onze leden. Ze zijn exemplarisch voor de variatie in het ledenbestand van HYPE VI.

Dylano de Wilde is wetenschappelijk medewerker bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst en lid van het Europese Migratie Netwerk. Claudia de Vos is adviseur van de Europese landbouwsubsidie POP-3 bij provincie Zeeland. Mariska Neefjes werkt als EU-adviseur bij de Tweede Kamer. Kim Hoeks werkt bij gemeente Nijmegen, als adviseur strategie en externe relaties. Het lid wat de laatste, zware dag voor u beschrijft is Pamela Mulder, beleidsmedewerker Europa bij Provincie Zuid-Holland en territorial facilitator bij Interreg programma Twee Zeeën.

Dag 1; Welkom in Brussel!

De eerste mensen zagen elkaar al in de Thalys naar het mooie Brussel. Op naar een prachtige vijf dagen om Europa en elkaar beter te leren kennen. Gezamenlijk met zijn alle naar het hotel (wat een oud bordeel bleek te zijn) om vervolgens met zijn allen af te reizen naar het Huis van de Nederlandse Provincies.

De dag begon met het kennismaken; wie komt van welke organisatie vandaan en wat wil je uit het programma halen? En daarnaast; wat kom je vooral ook zelf brengen? Na een voorstelrondje en het regelen van een mascotte beloofde het direct een leuke week te worden. Daarnaast was er ook inhoud, doordat we een lezing kregen van de coördinator van het Huis van de Nederlandse Provincies. Vervolgens gingen we ook naar de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie. Daar kregen we inzicht in de rol van de PV in Brussel en een kijkje in de Brexit onderhandelingen. Daarna was het weer tijd voor het kennismaken, deze keer onder het genot van wat eten en drinken, om elkaar daarna nog wat beter in de kroeg te leren kennen! Een mooie start van de vijf dagen.

Dag 1 werd mogelijk gemaakt door de volgende sprekers: Rob van Eijkeren (coördinator Huis van de Nederlandse Provincies), Robert de Groot (Nederlands Permanent Vertegenwoordiger bij de EU), Said Fazili (Assistent Permanent Vertegenwoordiger), Martijn de Grave (Permanente Vertegenwoordiging)

Dag 2; Thema klimaat en milieu

Vandaag was de eerste dag dat we inzoomden op een actueel Europees thema, dat in al onze organisaties terugkomt; namelijk klimaat en milieu. Ons programma vond plaats op Bureau Brussel van Rijkswaterstaat.

Velen van ons vroegen zich af waarom Rijkswaterstaat een locatie in Brussel heeft. In de ochtend werd ons dit uitgelegd door Eric Boessenkool, coördinator van Bureau Brussel. Buiten de “gewone” taken van RWS gaf hij uitleg over het werk van zijn afdeling, het binnenhalen van Europese subsidies en het begeleiden van projecten. Te denken valt aan projecten binnen de fondsen LIFE, Horizon, Interreg en CEF.

rws

Het thema van de rest van de dag was klimaat en milieu.  Hiervoor was een vertegenwoordiger van DG Environment en Yvon Slingenberg van DG Climate Action bij ons te gast. DG Environment gaf een presentatie over micro plastics en de EU plastic strategy. Yvon vertelde ons over het tot stand komen van de Paris Agreement, de doelstelling en wat de EU doet om dit te realiseren.

Ten slotte kwam Pia Nieminen van de Europese Investerings Bank (EIB) bij ons langs. Van haar leerden we over deze instelling, hun budget en projecten.  Ook bij de EIB zijn ze bezig met climate action, zo hadden ze in 2018  een budget van € 64 miljard, waarvan € 16,1 miljard bestemd was voor investeringen in climate action. Voor de periode van 2021-2030 is het budget van climate action € 1 triljoen (!).

Na deze leerzame dag was het tijd voor teambuilding. Dit in de vorm van een kookworkshop bij ‘Cuisine de Flore’

cuisine

 

De dag hebben we afgesloten in een leuk cafeetje.

Dag 2 werd mogelijk gemaakt door de volgende sprekers: Eric Boessenkool (coördinator Rijkswaterstaat bureau Brussel), Vertegenwoordiging van DG Envi, Yvon Slingenberg (directeur DG Climate Action), Pia Nieminen (beleidsmedewerker bij de Europese Investerings Bank)

Dag 3; Over de Brexit, en over de streep

Onze derde dag in Brussel werd afgetrapt in het Europees Parlement, het democratisch orgaan van de EU. Een van de onderwerpen van gesprek was uiteraard de voorbereidingen voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU later in de week. Ook kregen we een lezing van de NAVO.

“Over de streep” was het thema van de middag. Een spel om elkaar beter te leren kennen, zowel persoonlijk als qua werk en visie op Europa. Wie heeft als droom om een keer in het buitenland te gaan wonen? Wie werkt er over 10 jaar nog bij de overheid? Voor wie waren de eerste drie dagen van HYPE al een groot succes? Voor ons een weet, voor jullie lezers nog een vraag!

De dag werd afgesloten met een gezellig etentje bij een Thais restaurant.

Dag 3 werd mogelijk gemaakt door de volgende sprekers: Eric Povel (NAVO)

Dag 4; What’s up Europe!

Op de één na laatste dag hebben we twee interessante workshops gevolgd. In de ochtend hebben we een bezoek gebracht aan de co-working-space van ‘Are we Europe’, een onafhankelijk tijdschrift wat schrijft over interessante hedendaagse ontwikkelingen in Europa,

whatsupeurope

Waar we de workshop ‘Design thinking’ hebben gedaan. In groepjes hebben we gebrainstormd over creatieve manieren om Europa dichter bij de burger te brengen. Daaruit kwamen verschillende bijzondere en interessante ideeën zoals een songfestival-tour, een Europese tv-zender en een game-app waarin je met Europarlementariërs kunt tinderen.

Na een korte tussenstop in het Huis van de Europese Geschiedenis gingen we in de middag gingen we met elkaar in debat. Over allerhande onderwerpen, van  het koningshuis tot arbeidsvoorwaarden. Onder leiding van twee trainers van debat.nl leerden we de elementen van een goed argument en hoe je deze kunt gebruiken.

Aan het begin van de avond hebben we volgens welbekend Brussels gebruik friet gegeten bij een frietkot op het Place du Jourdan. Na een stop bij de bye-bye-brexit-borrel op Place Luxembourg eindigde onze avond in een gezellige jazz-bar.

Dag 5; Wij zijn HYPE

Na een avond dansen was de ochtend voor sommige van ons wat zwaar maar gelukkig wisten de dames van Bureau Stormpunt ons ergergiek wakker te maken met de workshop creatief denken. Hoe kan je creatief omgaan met vraagstukken en waarom is het lastig om bewust een vraag foutief te beantwoorden?  De groep werd in tweeën opgesplitst waarna we aan de slag gingen met problemen als hoe te onderhandelen wanneer je een nieuwe werk laptop wilt of hoe om te gaan met een moeilijke bestuurder die iets onrealistisch wilt.

Opvolgend gingen we aan de slag met het vullen van post-its met zo veel mogelijke boeiende maar ook zeker gezellige activiteiten voor onze HYPE lichting te plannen. Hierna volgde de bestuursverkiezing.

Wij zijn HYPE… We hebben gezamenlijk als HYPE leden een programma in elkaar gezet voor de komende twee jaar. We combineren werkbezoeken, trainingen en ontwikkelmogelijkheden. We gaan leren van elkaars expertise, en kunnen putten uit elkaars netwerk. Alle leden dragen bij aan de organisatie van de verschillende bijeenkomsten. Het bestuur bestaat uit Machteld van Dijk, voorzitter, Jantine Verver, strateeg, Daan van Baar, penningmeester, en Corine Fontijn draagt bij aan de communicatie. Bij deze. Jullie horen van ons!

IMG_0523

Meer weten? Mail ons! Hypenetwerk@gmail.com
Wil je een lezing/training geven? Graag, wij zijn leergierig! Hypenetwerk@gmail.com