HYPE in Den Haag en Scheveningen

13 en 14 september streek HYPE neer aan zee, of beter gezegd, in Den Haag en Scheveningen. Het thema was Europa en veiligheid, in de breedste zin van het woord. We spraken over immigranten, de Brexit, de kloof in Europa, coalitievorming en een succesvolle lobbystrategie.

Een uitdaging voor Europa is de toestroom van vluchtelingen. Europa heeft hier nog geen goed antwoord op. Pieter Rook, EU-specialist van de Tweede Kamer, vertelde dat de Europese Commissie te veel een allemansvriend wil zijn en vluchtelingen wil herverdelen over de lidstaten. Oost-Europa is het hier niet mee eens en laat voor het eerst sinds de toetreding haar spierballen zien. Landen in Oost-Europa ontvingen vroeger meer steun uit Brussel, maar timmeren nu op eigen kracht steeds meer aan de weg. Dat zorgt voor meer zelfbewuste lidstaten die op het Europese toneel willen experimenteren met hun ‘nieuwe’ machtigere positie. Is Oost-Europa aan het puberen?

Mendeltje van Keulen liet via #Hoe Dan zien hoe we het project Europa in Nederland kunnen laten slagen. Europa wordt niet goed uitgelegd: politici praten niet over Europa, dus journalisten schrijven het niet op, waardoor het voor politici steeds minder interessant wordt om er iets over te zeggen. Hier ligt een zware taak voor elke HYPER, Europa gaat verder dan de EU-medewerker en wij zijn daar de ambassadeurs van!

Via Mendeltje kregen we een voorproefje op het gesprek van een dag later met Tom de Bruijn. Via een retourtje Brussel-Den Haag liet zij zien hoe Nederland haar visie kan geven op Commissievoorstellen, via zogenoemde BNC fiches. Deze fiches worden interdepartementaal besproken, maar er zijn maar een paar mensen die een horizontale blik op alle EU dossiers hebben, en die werken op de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel. Zij dragen er volgens Tom ook zorg voor dat er balans is in de Nederlandse onderhandelingspositie op de diverse dossiers. We kunnen niet overal en op elk dossier het onderste uit de kan halen, iets wat wel in onze aard ligt en onlangs door de Fransen hard is afgestraft op het dossier van de pulsvisserij.

Tenslotte bespraken we coalitievorming in Brussel, dat loopt anders dan op lidstaatniveau. In Brussel is coalitievorming lastig door de veelheid aan dossiers, waardoor de bondgenootschappen telkens veranderen. Iets wat door lobbyist Milos Labovic werd bevestigd: In Brussel is iedereen vriendelijk tegen elkaar, want je kunt elkaar op een ander dossier hard nodig hebben. En bovendien is de Brusselse bubbel te klein voor een goede ruzie, slechts 1,3 km.