HYPE V in de Europese culturele hoofdstad

Voor onze eerste HYPE activiteit na de wintercourse streek het netwerk neer in Leeuwarden, één van de twee culturele hoofdsteden van dit jaar. We maakten kennis met Leeuwarden en met de organisatie van het Europese evenement, we leerden over de Friese identiteit en dat zonder Friesland Europa er wellicht anders had uitgezien.

Het Europees Parlement wijst elk jaar 2 culturele hoofdsteden aan. Het doel van het benoemen van een culturele hoofdstad is om de rijkdom en diversiteit aan culturen te benadrukken, en om mede-Europeanen beter te leren kennen. Leeuwarden had de Europese dimensie van het programma goed begrepen en focuste zich op Mienskip (Fries voor gemeenschap/burgerschapszin), natuurlijk naadloos aansluitend op het EU thema “City and Citizens”.

We leerden wat er komt kijken bij de organisatie van een Culturele Hoofdstad, een goed bidbook spreekt voor zich, maar het verhaal eromheen dient indruk te maken, en dat deed het ook op ons als groep. De trots waarmee men in Friesland over Mienskip praat is aanstekelijk en moedigde ons als groep aan om vooral met elkaar het maximale uit HYPE te halen.

Tijdens de stadswandeling maakte HYPE kennis met Leeuwarden. In het verleden is hier een hevige strijd gevoerd om het Fries als taal te erkennen en om de Rechtbank en de Belastingdienst te bewegen de dienstverlening ook in het Fries aan te bieden. Taal speelt een cruciale rol in Friesland en in Europa, vandaar dat de Culturele Hoofdstad hier veel aandacht aan besteed.

Friesland en Leeuwarden zijn dit jaar even het centrum van Europa, al vindt men dat daar al veel langer. HYPE moedigt iedereen aan om in Leeuwarden en het ommeland te gaan kijken!